Katalogové číslo: 772 Kategorie: Štítek:

Kordík Josef, P.

Vystudoval SPŠ (textilní chemická technologie), pokračoval na VŠST v Liberci (textil. fak.), a dále na Cyrilomet. teol. fak. v Litoměřicích. Působil jako kaplan a administrátor, r. 1981 trestně stíhán za maření dozoru nad církvemi a odsouzen na půl roku s podmínkou na 2 roky. Dále pracoval jako zámečník, truhlář, po vyučení jako soukromý truhlář. Od r. 1989 pověřen duchovní správou v Železnici. Současně působí jako duchovní ve vězení Valdice.

Vašina Miloslav, Mgr.

Studium na Komenského ev. bohosl. fakultě. Signatář Charty od r. 1977, 15 let bez státního souhlasu. Od r.1990 v duch. službě jako vikář v České Lípě a Novém Boru, od r.1993 v duch. službě jako farář ČCE v Náchodě – Šonově.

Volný Vladislav, Mgr.

Studium na Slovenské evangelické teol. fak. v Bratislavě a Křesťanské teol. fak. ve Varšavě. Do r. 1991 farář ve sborech Orlová a Havířov, od r. 1991 biskupem Slezské církve evangelické augsburského vyznání. Předseda Ekum. rady církví v ČR v letech 1993–94 a od r. 2001. Od r. 1995 přednáší na Pedag. fak. Ostravské univerzity na katedře Křesťanské výchovy dějiny teologie, Symboliku a Ekumenu. Zveřejněno: Všechno má svůj čas (1999), publik. činnost v domácím i zahraničním tisku a řada článků doma i v zahraničí.

Zahradník Fridolín, P.

Pův. studium medicína, kterou nemohl dokončit. Potom se vyučil klempířem a pokrývačem. Dále vedl stavební středisko, kde dělali výškové práce, opravy kostelů bez lešení apod. Od r. 1960 začal studovat teologii u profesorů, kteří byli vyhozeni ze semináře komunistickým režimem. R. 1968 ukončil studium a v r. 1969 byl tajně vysvěcen na kněze vých. obřadu a o rok později konsekrován na biskupa – v nouzi. V r. 1983 byl ještě se dvěma tajně vysvěcenými knězi zatčen a obviněn z rozkrádání státního majetku. Ve vazbě byl 4,5 roku, odsouzen pův. na 15, pak sníženo na 12 a na 9 let, nakonec včetně vazby byl ve vězení 6 let. Přes mnohá mučení nevyzradil jména spoluprac. podzemní církve.

Po r. 1989 i se svými spoluprac. odmítli amnestii a obnovený proces je zprostil obžaloby v plném rozsahu. Po r. 1989 pracoval 1 rok v Kanceláři přednosty OÚ, stal se zakladatelem pobočky mezinár. charit. organizace Emauzy, pomáhající bezdomovcům. Ve funkci prezidenta Společenství Emauzy ČR založil emauzské domy na 14 místech v republice.

Další informace

Délka pořadu

Ročník

Účinkující

, , ,

Velikost audionahrávky 73 MiB

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí „Pastorace netypických skupin občanů – nemocní, vězňové, Romové“