Proč se někdo tváří v tvář nebezpečí chová odvážně a jiný ne? Jak se projevuje psychika v boji a v krizových situacích? O tom si bude povídat šéfredaktor Psychologie dnes s výsadkovým velitelem, který má za sebou tři bojové mise v Afghánistánu.

Katalogové číslo: 1645 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Proč se někdo tváří v tvář nebezpečí chová odvážně a jiný ne? Proč se někteří vojáci bojí více manželky než Talibanu? Jak se projevuje psychika v boji a v krizových situacích? A jak jsou na tom dnešní mladí muži – pomohla by jim vojna? Co je posttraumatický stres a co naopak posttraumatický růst? O tom si bude povídat šéfredaktor Psychologie dnes s výsadkovým velitelem, který má za sebou tři bojové mise v Afghánistánu.

Zelinka Ivo, pplk.

Ivo ZELINKA (1981) z 43. praporu chrudimských výsadkářů patří mezi naše nejzkušenější a nejnadanější mladé důstojníky. Narodil se v Českém Brodě a vyrůstal v Kutné Hoře. Už ve druhém ročníku na gymnáziu věděl, že chce být výsadkářem. Studoval vysokou vojenskou školu, obor průzkumník a vojenské vědy ve Spojených státech. Na univerzitě námořní pěchoty získal po dvou semestrech titul magistr vojenských věd. Ve druhém ročníku absolvoval kurz americké armády Ranger School – 63 dní, kdy s jedním až dvěma jídly denně a 3,5 hodinami spánku musí být účastník schopen velet. Z 320 účastníků kurz dokončilo 148.

Po vysoké škole přišel k výsadkářům do Chrudimi. Doposud absolvoval pět zahraničních misí. V roce 2014 organizoval úspěšnou sbírku na podporu příbuzných pěti vojáků padlých v Afghánistánu. Pod vedením pplk. Iva Zelinky vznikne na podzim 2020 v Chrudimi, kde sídlí 43. výsadkový prapor, nový výsadkový pluk české armády. Prapor by se měl rozšířit o několik stovek nových vojáků. Počátečních operačních schopností dosáhne od začátku roku 2021 a plných schopností nejpozději do roku 2026.

Zrno Matyáš, Mgr.

Matyáš ZRNO (1979) je absolvent německých a rakouských studií na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také v Německu a Spojených státech. Pracoval jako vedoucí zahraniční rubriky týdeníku Respekt a jako redaktor zahraničního zpravodajství České televize. Je uznávaným odborníkem na problematiku bývalé Jugoslávie. V letech 2012–2013 byl šéfem českého provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar v Afghánistánu. V současnosti je šéfredaktorem časopisu Psychologie dnes a Konzervativních novin.

Další informace

Délka pořadu

Ročník

Účinkující

,

K dispozici

Velikost audionahrávky 86 MiB
Velikost videonahrávky 863 MiB
Délka videonahrávky 56 min.

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí „Podoby odvahy – muži pro 21. století“