Antikoncepce má vliv na ženu na několika úrovních – od čistě fyziologických funkcí, přes reprodukční zdraví a sexuální chování až po psychiku.

Katalogové číslo: 1662 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Antikoncepce má vliv na ženu na několika úrovních. Přímo působí na její endokrinní systém tím, že nahrazuje menstruační cyklus lineárními hladinami syntetického estradiolu a gestagenu. To ovlivňuje další fyziologické funkce navázané na reprodukční zdraví, zejména sexuální chování a výběr sexuálního partnera. V rámci provázanosti endokrinní soustavy, nervové soustavy a psychiky má užívání antikoncepce zcela nepopiratelný vliv i na psychické prožívání konzumentky, ovlivňuje její reprodukční strategii a vede k revoluční změně z pasivního přístupu v aktivní – tedy nutnosti se k mateřství odhodlat. Tato nově nabytá svoboda doprovázená velkou zodpovědností vede u řady žen k prokrastinaci až do té míry, že se původní provizorní syntetická neplodnost stává definitivní neplodností. Volbu, zda se chceme nebo nechceme stát matkou, tak nečiníme párkrát za život, ale každý den v okamžiku, kdy si vkládáme antikoncepční pilulku do úst.

Máslová Helena, MUDr.

Helena MÁSLOVÁ (1968) vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Pracovala na gynekologicko-porodnickém oddělení, na lůžkovém interním oddělení i v léčebně dlouhodobě nemocných. Zkušenosti ze všech těchto pracovišť ji přivedly k psychosomatické a primární medicíně a posléze k založení Centra psychosomatické péče. Nyní se věnuje zejména psychogynekologii, ženskému zdraví a reprodukci z pohledu psychosomatických souvislostí. Matka tří dětí. Mluví anglicky a francouzsky. Členka České lékařské komory.

Další informace

Délka pořadu

Ročník

Účinkující

K dispozici

,

Velikost audionahrávky 85 MiB
Velikost videonahrávky 1,1 GiB
Délka videonahrávky 73 min.

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí „Antikoncepce v širších souvislostech“