Katalogové číslo: 1756 Kategorie:

Pirk Jan, prof. MUDr., DrSc.

Jan PIRK (1948, Praha) je významný český kardiochirurg, přednosta Kardiocentra IKEMu. Studia dokončil v roce 1972 a začal pracovat v nemocnici v Nymburce. Vyhrál konkurz na místo vědeckého aspiranta v IKEMu a od 1. října 1974 zde pracuje. Zabýval se žilními štěpy a v roce 1978 se stal kandidátem lékařských věd, o deset let později získal doktorát. V osmdesátých letech absolvoval stáž ve Spojených státech. V roce 1990 působil v dánském Odense.

V roce 1991 se stal přednostou Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEMu, o čtyři roky později pak i přednostou celého Kardiocentra IKEMu. Roku 1991 provedl první transplantaci srdce. V roce 1997 se stal docentem a byl mu udělen titul nejlepšího manažera ve zdravotnictví. V dubnu 2012 jeho tým nahradil českému pacientovi, hasiči Jakubu Halíkovi, srdce dvěma čerpadly. Pacient poté čekal na transplantaci, ale v říjnu téhož roku zemřel na selhání jater a ledvin. Ačkoli se pro něj nepodařilo najít vhodného dárce srdce, léčba tohoto pacienta podle Pirka posunula světovou medicínu. Před českými lékaři obdobný zákrok provedli jen jejich kolegové v americkém Texasu, ale jejich pacient již po týdnu zemřel.

Ročně prof. Pirk se svým týmem uskuteční asi 250 operací srdce, dříve to bývalo i 330. Za jeho život jich bylo asi 7000, kromě toho má za sebou přes 300 úspěšných transplantací srdce. Provádí také bezkrevní zákroky, tzn. že operuje bez použití krevní transfuze.

Jan Pirk má za sebou mnoho dálkových závodů v běhu i jízdě na běžkách. Sedmkrát běžel maraton, jeho nejlepším výkonem byl čas 3 hodiny a 14 minut. Dále mezi jeho záliby patří historická vozidla – vlastní několik velorexů.

Další informace

Délka pořadu

Ročník

Účinkující

K dispozici

Velikost audionahrávky 131 MiB
Délka videonahrávky

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí „Můj život s kardiochirurgií“