Úvodní slovo o přírodních „nanotechnologiích“. Představení aktuálního vývoje nanotechnologií, především v oblasti medicíny. Problémy s jejich rozvojem i kontrolou, zmínka o českých pracovištích, která nanotechnologii rozvíjí.

Katalogové číslo: 1345 Kategorie: Štítky: ,

Král Vladimír, Prof., RNDr., DrSc.

Prof. RNDr. Vladimír Král, DrSc., je současným předním evropským vědcem v oborech supramolekulární chemie, nanotechnologií a molekulárního inženýrství. Působil v prestižním Institutu Maxe Plancka pro medicínský výzkum v německém Heidelbergu, ve slavné Sessler Group a Institutu Howarda Hughese v USA. Vyučoval na univerzitě v japonském Kjótu, byl ředitelem výzkumu léčiv v Zentivě.

Nyní vede mezinárodně respektovanou Skupinu molekulárního rozpoznávání na pražské Vysoké škole chemicko-technologické. Toto progresívní vědecké pracoviště se zabývá výzkumem rozpoznávání molekul, intermolekulárních interakcí a využití těchto poznatků ve prospěch života. S kolegy připravuje molekulární systémy pro včasnou diagnostiku nemocí, dávkovací a transportní molekulární systémy pro účinnější a bezpečnější léčbu. Profesor Král publikoval desítky patentů a stovky článků ve světových vědeckých časopisech, napsal řadu knih. Je mimo jiné spoluautorem senzačního objevu sloučeniny, která je nyní úspěšně testována a dává naději nemocným AIDS na zastavení nebo značné zpomalení jejich nemoci. Je členem řady vědeckých týmů a je také znám jako odpůrce slepé evoluční teorie vzniku života.

„Fascinující poznatky a možnosti současné vědy nám dnes, mnohem více než dříve, poskytují množství důvodů k úžasu nad komplexností a dokonalostí Božího stvoření,” říká renomovaný vědec. „Věřím, že život byl geniálně navržen.“

Další informace

Délka pořadu

Ročník

Účinkující

Velikost audionahrávky 104 MiB

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí „Jak stará je nanotechnologie“