Příběh původního a nového Mariánského sloupu v Praze.

Katalogové číslo: 1695 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Každá socha v sobě nese příběh, který je také duchovním příběhem jejího tvůrce a zároveň se stává i příběhem diváka, na kterého socha působí. Přednáška se zaměřuje na průběh obnovy Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze, kterou Petr Váňa vedl.

Váňa Petr, ak. soch.

Petr VÁŇA (1965, Praha) vstoupil do sochařského ateliéru ve třinácti letech. Nejdříve jako žák sochaře Jiřího Saiferta a potom sochaře Jindřicha Severy. Studoval obor sochařství na Střední uměleckoprůmyslové škole kamenické v Hořicích. Roku 1984 diplomoval na pražské AVU.

Zabývá se sochařskou tvorbou při obnově sakrálních staveb, volnou tvorbou, restaurováním uměleckých památek a dalšími projekty. Realizoval řadu kopií barokních soch (sousoší Vzkříšení Krista v pražské Loretě, čtyři sochy evangelistů na průčelí kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze). Od roku 1997 pracoval na obnově staroměstského Mariánského sloupu. Svá díla vystavuje na individuálních i kolektivních výstavách. Jeho sochy jsou realizovány v Berlíně, Hannoveru, Římě, Vitirchianu a na mnoha místech České republiky.

Zúčastnil se několika sympozií. Je organizátorem Sochařského sympozia Cesta mramoru v Dobřichovicích. Jeho další zajímavé projekty jsou například Mezinárodní sochařská skupina Five sculptors nebo projekt Jižní ateliér.

Další informace

Délka pořadu

Ročník

Účinkující

K dispozici

,

Velikost audionahrávky 253 MiB
Velikost videonahrávky 1,3 GiB
Délka videonahrávky 86 min.

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí „Příběhy soch“