Od 70. let princip konsensu, na který jsou Němci patřičně hrdí, začal degenerovat v úzce vymezený názorový koridor a „boj proti pravici“. V éře Merkelové dosáhl tento vývoj stavu, v němž je omezována politická soutěž a ohrožena podstata německé demokracie.

Katalogové číslo: 1592 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Klíčem k pochopení německé politiky je její konsensuální charakter, podmíněný permanentním úsilím o překonávání dědictví nacionálního socialismu. Od 70. let však princip konsensu, na který jsou Němci patřičně hrdí a jenž přinesl v minulosti zemi záviděníhodnou stabilitu, začal degenerovat v úzce vymezený názorový koridor a „boj proti pravici“. V éře Merkelové dosáhl tento vývoj stavu, v němž je omezována politická soutěž a ohrožena podstata německé demokracie.

Valenta Aleš, Dr.

PhDr. Aleš Valenta, Ph.D., (1964, Jilemnice) absolvoval FF UK, obor historie (1986). V roce 2004 obhájil doktorskou práci. Za starého režimu působil v Krajském muzeu východních Čech v Hradci Králové a po propuštění v důsledku protirežimních aktivit krátce v cihelně Předměřice. Po roce 1989 byl okresním manažerem Občanského fóra v Hradci Králové, parlamentním tajemníkem min. zahraničí, novinářem a politickým analytikem ODA. V letech 1995–2011 vyučoval historii na Pedagogické, resp. Filozofické fakultě Univerzity HK. Jako historik se zabýval raně novověkou aristokracií a politickými dějinami rakousko-uherské monarchie. Od roku 2011 působil jako archivář a nezávislý publicista. Od července 2016 je politickým analytikem Institutu Václava Klause.

Další informace

Délka pořadu

Ročník

Účinkující

Velikost audionahrávky 80 MiB

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí „Německo: mýtus a realita“