Rostliny a stromy zejména vyrovnávají teploty v krajině. Vegetace působí jako dokonalé klimatizační zařízení a snižuje rozdíly teplot i o desítky stupňů.

Katalogové číslo: 1630 Kategorie: Štítek:

Popis

Rostliny a stromy zejména vyrovnávají teploty v krajině. Vegetace působí jako dokonalé klimatizační zařízení a snižuje rozdíly teplot i o desítky stupňů. Mezivládní panel pro klimatickou změnu (IPCC) se v základních materiálech úlohou vody a rostlin v utváření klimatu zabývá, tuto úlohu však opomíjí v doporučení politikům pro mírnění klimatické změny. Procesy přeměny sluneční energie v ekosystémech jsou těsně propojeny s oběhem vody a tokem dalších látek a jsou kvantifikovatelné. Jan Pokorný ukáže výsledky dlouholetých měření distribuce slunečního záření získané metodou energetické bilance i metodami dálkového průzkumu (satelity, termovizní kamera). Ukáže negativní příklady zhroucení oběhu vody i překvapivě rychlou obnovu oběhu vody v krajině dosaženou v průběhu deseti let.

Pokorný Jan, doc. RNDr., CSc.

Jan POKORNÝ (1946) vystudoval biologii a chemii na Přírodovědecké fakultě UK. Zabýval se fotosyntézou a ekofyziologií vodních rostlin a revitalizací mokřadů v Botanickém ústavu ČSAV. Je ředitelem ENKI, o. p. s., zaměřuje se na úlohu rostlin v distribuci sluneční energie a utváření mezoklimatu. Přednáší na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, České zemědělské univerzitě v Praze a University of Applied Sciences v Turku (Finsko). Je členem výzkumné rady Technologické agentury ČR a mezinárodních vědeckých organizací.

Další informace

Délka pořadu

Ročník

Účinkující

K dispozici

,

Velikost audionahrávky 204 MiB
Velikost videonahrávky 1,1 GiB
Délka videonahrávky 68 min.

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí „Slunce, voda, rostliny, klima – opomíjené samozřejmosti“